Blog

  • Ana Sayfa
  • Genel
  • Çocuğunuz Çok Hareketli mi Yoksa Dürtüsel Davranışlar mı Sergiliyor?
çocuğunuz çok mu hareketli

Çocuğunuz Çok Hareketli mi Yoksa Dürtüsel Davranışlar mı Sergiliyor?

 

Çocuğunuz çok hareketli mi yoksa dürtüsel davranışlar mı sergiliyor? Bu konuda aileler arasında birçok kavram kargaşası yaşanmaktadır. Bazı çocuklar yapıları ve enerjileri gereği çok hareketli olabilirler. Çocuklarda genelde keşfetmek, anlamaya çalışmak, merak etmek, yeni şeyleri deneyimlemek, araştırmak amaçlı hareketlilik olur. Yürümeye başlamak çocuk için yeni bir dünyanın kapılarının açılmasıdır. Çocukluğa geçiş döneminde iletişim kurma becerilerinin ilerlemesiyle yeni dünyasını keşfeden çocukta hareketlilik de artar. Çocuk nesnelerle ilgilenmeye başlar, değişik oyunlar oynar, hareket becerisi arttığından birçok şeyi kendi başına deneyimlemeye başlar. Yeni yerleri keşfetmek, evdeki dolapları boşaltmak, çekmeceleri açıp içindekileri çıkartmak, suyla oynamak, etrafı karıştırmak, dağıtmak, oradan oraya koşmak, dışarda bir yerden bir yere koşarak gitmek ister. Tüm bu hareketlilik yeni dünyanın keşfinden, enerji birikiminden, araştırma ve yeni şeyler öğrenip deneyimleme arzusundan kaynaklanabilir.

Dürtüsellik çok daha farklı bir kavramdır

Dürtüsellik “bir olayın sonucunu düşünmeden harekete geçme” şeklinde tanımlanır. Çocuklar bebeklik döneminde dürtüleriyle hareket eder, yaşları büyüyüp aile ve sosyal çevreyle olan etkileşimleri arttıkça dürtülerini kontrol edebilmeyi öğrenirler. Acıktığında ağlayan ve tutturan bir çocuğun yaptıkları bebeklik döneminde normal karşılanır, ama büyüdükçe bunları kontrol altına alması ve isteklerini belirli çerçeveler dahilinde belirtmesi beklenir. Çocuklar hatalı davranışlarda, risk içeren ve onları zorlayabilecek eylemlerde bulunabilirler. Ancak bu davranışlardan edindikleri tecrübeler, aile ve çevrenin uyarıları ve olgunlaşmalarıyla doğru-yanlış kavramını idrak edebilmeleri neticesinde bunları tekrarlamamaları gerekir. Dürtüselliği olan çocuklar ise bunları maalesef anlayamaz ve tekrar tekrar yapmaya devam ederler.

Dürtüsel çocuklar nasıl davranırlar?

Dürtüsel çocuklar sabırsızdır, örneğin sıra beklemekte çok zorlanırlar. Kurallara uyamaz, ortak hareket edemez, yaptığı hareketin mantıklı olup olmadığını önceden düşünemezler. Kendilerini kontrol edip, seçip, tartıp sonrasında bir şey söylemek veya bir eylemi yerine getirmek yerine dürtüsel bir şekilde davranıp aklına ilk geleni veya en olumsuz davranışı sergileyebilirler.

Kendi isteklerini yapar ve yapılmasını isterler. Oyun oynarken sürekli kendi isteklerinin olmasını talep ederler. Kural tanımazlar hatta kuralları kendileri koyar veya var olan kuralları istedikleri şekilde yorumlarlar. Hiçbir oyunda yenilgiyi kabul etmezler. Aile üyelerini, oyuncaklarını kısacası kendisinin olmasını istedikleri şeyleri paylaşamazlar. Arkadaş ilişkileri çok zayıftır, kurallara uymadıkları için öğretmenleri nezdinde sınır tanımayan ve devamlı itiraz eden çocuk konumuna gelirler.

Bu çocuklar acıya dayanıklıdırlar, düştüklerinde veya canları acıdığında ağlamazlar. Çok cesur hareketler sergileyebilirler. Cam kenarlarında yürümek, ağaca çıkmak, yola atlamak gibi “sonucun kötü olabileceği” davranışları sergilemekten çekinmezler. Dürtüsel bir çocuğu engellediğinizde çok öfkelenebilir, yaptığı hareketin sonuçlarının ne kadar kötü olabileceğini anlatmanızı asla dinlemez ve yapmaya devam etmek konusunda ısrarcı davranabilir.

Bu tür kaygılarınız varsa sağlıklı ve destekleyici yöntemler için uzmanlarımıza başvurabilir, özel hazırlanan programlarla neler yapılması gerektiğini öğrenebilirsiz. Merkezimize bekleriz.

 

Yorum yapma kapalı.