Blog

  • Ana Sayfa
  • Genel
  • Yetişkin ve çocuklarda uyku düzeni nasıl olmalıdır?

Yetişkin ve çocuklarda uyku düzeni nasıl olmalıdır?

Egzersiz ve beslenmeyle birlikte psikolojimizi ve sağlığımızı etkileyen en önemli üçüncü faktör uykudur. Hayatımızın bütün evrelerinde uygun miktarda uyku almamız sağlıklı kafa ve sağlıklı bir vücut için çok önemlidir.

İnsanlar aslında zamanlarının hiç de hafife alınmayacak bir çoğunluğunu uykuda geçirirler. 60 yaşındaki bir insan eğer sağlıklı bir şekilde uyumuşsa en az 20 yılını uykuda geçirmiş demektir. Ve bu 20 yılın 5 yılı REM uykusunda rüyada geçmiştir.

Uykusuzluğun yetişkinlerde kilo alımı, enfeksiyonlara daha açık olma, kronik hastalıklar, Tip-2 şeker hastalığı ve kalp hastalıklarına yol açtığı bilinmektedir. Uyku aynı zamanda modumuzu ve duygularımızı regüle ettiği için kaygı ya da mutsuzluk gibi duyguların daha fazla kötüleşmesine, dikkatsizliğe ve hata yapmanın artmasına sebep olabilir.

Peki yetişkinlerde böyle bir durum söz konusu iken çocuklar ve ergenlerde uyku nasıl olmalıdır? Amerikan Uyku Tedavisi Akademisi ve Amerikan Uyku Araştırmaları tarafından Amerika’da gerçekleştirilen Uyku Toplantısında (SLEEP) çocuk ve ergenlerin günlük uyku süreleri belirlenmiştir.

Buna göre;

  • 4 ila 12 aydan itibaren bebeklerin 12 ila 16 saat arası (öğle uykusu ya da şekerlemeler dahil)
  • 1 ila 2 yaş arası çocukların günde 11 ila 14 saat arası (şekerlemeler dahil)
  • 3 ila 5 yaş arasındaki çocukların günde 10 ila 13 saat arası
  • 6 ila 12 yaş arası çocukların günde 9 ila 12 saat arası
  • 13 ila 18 yaş arasında ergenlik döneminde ise 8 ila 10 saat uyumaları önerilmiştir.

Bu belirlemeye 4 aydan küçük bebeklerin katılmaması, bebeklerin 4 aydan önce uyku sürelerinin ve paternlerinin çok değişken olması sebebi ile bir genel yargıya varılamamasından kaynaklanmıştır.

Çocuklar ve ergenlerde sağlıklı uyku mental ve beden sağlığını olumlu yönde etkilerken aynı zamanda daha iyi konsantrasyon, öğrenmeye daha açık olmak, hafızanın gelişmesi ve iyileşmesi ve son olarak daha iyi duygusal düzenleme ile ilişkili bulunmuştur.

Çocuk ve ergenlerde düzensiz uyku ise dikkat, davranış ve öğrenme problemlerine sebep olmaktadır. Eğer çocuğunuzun çok fazla uyuduğunu ya da çok az uyuduğunu düşünüyorsanız bir profesyonele başvurmanız çok önemlidir.

Kaynakça:

https://www.psychologytoday.com/blog/the-athletes-way/201606/how-much-sleep-is-required-optimal-health-age-matters

Hazal Çelik

Uzman Gelişim Psikoloğu

 

Yorum yapma kapalı.