• Ana Sayfa
  • Genel
  • Özel gereksinimli çocuklar için özel eğitime dayalı oyun grupları neden önemlidir?

Özel gereksinimli çocuklar için özel eğitime dayalı oyun grupları neden önemlidir?

Türkiye’de okul öncesi eğitim süresinde çocukların dil, bilişsel, psiko-motor, sosyal-duygusal ve öz bakım becerilerini geliştirmek üzere oyun grupları oluşturulmaktadır. Bu gruplar çok erken yaşlardan itibaren başlayıp çocukların birbirlerini gözlemleme, model alma ve taklit etme becerilerine dayanarak, bu alanlardaki öğrenimlerini desteklemektedir. Aynı zamanda oyun grupları, çocukların birbirleriyle etkileşime girerek ilgi alanlarını paylaşmalarını, iletişimde karşılıklılık kazanmalarını, toplumsal kurallara uymalarını, sözel ve sözel olmayan davranışları anlamalarını ve güçlendirmelerini sağlamaktadır.

 

Özel gereksinimli çocuklar için grup aktiviteleri çok az!

 

Çeşitli nedenlerle bireysel özellikleri ve eğitim yeterlilikleri açısından akranlarından farklılık gösteren bireyler, özel gereksinimi olan bireylerdir. Bu bireyler her alanda becerilerini geliştirmek üzere özel eğitime ihtiyaç duyarlar. Ancak özel gereksinimli çocuklarımızın çeşitli alanlarda becerilerini destekleyecek grup aktiviteleri çok azdır. Rehabilitasyon merkezlerinde veya özel merkezlerde eğitimler çoğunlukla bire bir sürdürülmektedir. Elbette bu tip bire bir seanslar çok olumlu olmakta ve bu sayede çocuklar çok ilerleyebilmektedirler. Ancak sunulan özel eğitim imkanlarının kısıtlı ve özel merkezlerdeki ücretlendirmelerin yüksek olması, çocukların devamlılık ve grup becerilerini kazanabilmelerinde sıkıntı yaratmaktadır.

Bir diğer sorun ise çocuğun büyümesiyle birlikte tekil ortamdan çoğul ortama geçişlerde yaşadığı güçlüklerdir. Örneğin, okula başladığında gerek davranışsal gerekse performans olarak zorluk çekebilmektedir veya farklı sosyal ortamlara girdiğinde adapte olmakta, ipuçlarını anlamakta ve dolayısıyla bulunduğu ortamda uygun becerileri sergilemekte büyük sıkıntılar yaşamaktadır.

 

Özel eğitime dayalı oyun gruplarının varlığı çok önemlidir

Bu nedenle bireysel seansların yanı sıra özel çocuklarımızın toplum içerisinde yaşamlarını sürdürebilmesi ve aileleriyle birlikte yaşam kalitelerinin artması amacıyla özel eğitime dayalı oyun gruplarının varlığı son derece önemlidir. Özel eğitime dayalı oyun grupları, gelişimsel olarak zorluk çeken çocuklara “oyun grubu” fırsatı sunarak bire bir aldıkları eğitimi tamamlamaktadır. Katılan çocukların bireysel özelliklerini ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, bire bir eğitimde öğrendiklerini grup içinde sosyal ortama uyarlamaya yönelik etkinlikler yapılması ise gereklidir. Bu tür oyun grupları sayesinde “ifade edici ve alıcı dil gelişimi, bilişsel beceriler gelişimi ve grup/sosyal gelişim becerileri” oyun aracılığıyla çocuklara kazandırılmaktadır.

Özel eğitim ve psiko-gelişimsel destek ilkelerine dayanarak ve bilimsel yaklaşımı benimseyerek sürdürülen bu gruplar, çocuklara sosyal becerilerin ve dil gelişiminin temelini oluşturan ortak dikkat, taklit etme, model alma gibi becerileri edindirmektedir. Bu doğrultuda her çocuğun gruba aktif katılımını sağlamak ve gelişimini takip etmek için grup moderatörü dışında çocuk sayısına göre her çocuğun arkasında kendi gölge öğretmeni bulunmaktadır.

 

Yorum yapma kapalı.