• Ana Sayfa
  • Genel
  • Okullar Açılmadan Önce Çocuklarınızın Uykularını Düzenleyecek 10 Öneri

Okullar Açılmadan Önce Çocuklarınızın Uykularını Düzenleyecek 10 Öneri

Yeni eğitim ve öğretim yılı 9 Eylül 2024’te başlıyor, hatta bu dönem LGS’ye girecek (vb.) çocuklar için çoktan başladı bile. Okul ulaşımı için planları netleştirmek, okuldan geldiğinde evde kimin olacağını ve kahvaltı saatlerini belirlemek yapılması gerekenlerden sadece birkaç tanesi. Tüm aile üyeleri için önemli olan bir değişiklik ise yaz aylarında esnekleşen uyku saatlerinin yeniden düzenlenmesi. Çocukların sağlıklı uyku alışkanlıklarıyla yeni eğitim ve öğretim yılına başlaması için sizler için 10 öneri hazırladık.

  1. Çocuğunuzla ilgili bir uyku günlüğü tutun: Sabahları uyanma ve yataktan çıkma zamanlarını kaydedin. Uykuya geçmek için yatakta ne kadar zaman geçirdiğini, kaç kez uyandığını ve gece boyunca ne kadar uyandığını not edin. Buna göre bir program yapın. Hafta sonları uyunan saatler, hafta boyunca uykunun yeterli olup olmadığının iyi bir göstergesidir. Hafta sonu uykusu daha uzunsa çocuk, “uyku borcunu” ödemektedir.
  2. Yatma vaktini pazarlık konusu yapmayın. Çoğu çocuk ve genç için 7 saat uyku yeterli değildir. Yetersiz uyku, akademik başarıyı engelleyebilecek, duygu ve davranış kontrol yeteneğini azaltabilecek risklere neden olur.
  3. Çocuğunuzun sizin yardımınız ya da alarm olmadan kendi kendine uyanıp uyanamadığına bakın. Eğer kendi kendine uyanabiliyorsa bu, uykunun yeterli olduğunu belirten uygun bir göstergedir.
  4. Çocuğunuzun uyanma saatinden yarım saat önce odasındaki bütün perde ve güneşlikleri açın. Bu yaklaşım onun daha kolay uyanmasına destek olacaktır.
  5. Özellikle öğleden sonra çocuğunuzun kafeinli içecekleri ve gıdaları tüketmesine izin vermeyin.
  6. Çocuğunuzun yatak odasında yeterli havalandırma olduğundan ve sıcaklığın uygunluğundan emin olun.
  7. Çocuğunuz yatmadan önce evdeki sesleri veya gürültüyü azaltmaya çalışın.
  8. Çocuğunuz yatmadan önceki birkaç saat içinde mümkün olduğunca her türlü aile çatışmasını en aza indirin. Emin olun ki çoğu uyuşmazlık, ertesi güne kadar tartışma ve çözülme için bekleyebilir.
  9. Çocuğunuz bir cep telefonuna sahipse, bunun gece boyunca yatak odasının dışında tutulmasına önem verin.
  10. Akşamları ekran saatini azaltın. Televizyon, bilgisayar ve cep telefonu ekranlarına bakmak melatonin salınımını geciktirebilir.

 

Yorum yapma kapalı.