Araştırmalar, erken bebek uyarımının çok önemli olduğunu ortaya koyuyor.
Beyin gelişimi üzerine yapılan en son araştırmalar, bebeğin anne karnında gelişimi kadar doğduktan sonra içinde bulunduğu uyarıcı ortamın da beyin gelişimi açısından dramatik etkisı olduğunu gösteriyor.
İlk bir yıl içinde bebeğin beyni, nöroloik olarak sinir ağını geliştirmekle meşgul. Uyarıcı aktivitelerle nöronlar (beyin hücreleri) birbirleriyle snaps denilen elektriksel bağlantılar kurarak hızlı bir şekilde gelişmeye devam ediyorlar.
Ne kadar çok uyaran, o kadar çok bağlantı demek. Tutarlı ve tekrar eden uyaranlar bu bağlantıları güçlendiriyor ve kalıcı hale getiriyor.
Erken yaşlar ve özellikle bebeklik dönemi, genç ve gelişen beyin için en önemli dönem. Bu dönemdeki beyin gelişimi ve sinirsel ağın yoğunlaşması, kapasitesi yaşamın sadece bu dönemine özel. Bir daha bu şansı yakalamak mümkün değil.
Sevginizi gösterin: Sevgi ve sefkat en temel ihtıyaçtır. Bebekler sevgi istediklerini anlatamazlar. Son derece basit olarak biyolojik olarak sevgiye ihtiyaçları vardır. Bu önşartsız sevgi, güçlü bir benlik algısı ve beyin sinir ağının daha iyi gelişmesi için önemlidir.
Bebekle konuşun ve konuşmanızı mimiklerle jestlerle destekleyin: Özellikle yumuşak bir tonda zengin bir kelime hazinesiyle konuşmak ve mimiklerle konuşmanızı desteklemek çok önemlidir. Örneğin yemek yaparken ne yaptığınızı anlatmanız, çamaşırları katlarken neleri katladığınızı anlatmanız, duygularınızı gösteren mimikler yapmanız, davranış biçimlerinizi ve problem çözme davranışlarında bizzat model olmanız çok önemlidir.
Cevaplayın: Bebeğin isteklerini anında cevaplamakla onu şımartmazsınız. Tersine ona iletişim kurabildiğini, isteklerini anlatabildiğini hissettirir ve kendisini önemsediğinizi gösterirsiniz. Bebek de bu şekilde duygusal olarak güçlenir
Bebeğinize dokunun: Bebeğinizi nazikçe kucaklayarak tutun, şefkatle sarılın, sallayın; hangisinden en çok hoşlandığını gözlemleyin. Beslenme, alt değiştirme ve banyo sırasında göz kontağı kurmak ve şifa veren dokunuşlar masajlar için bulunmaz anlardır.
Taklit yapmayı özendirin: Bebekler sürekli olarak sizin mimiklerinizi, sesinizi ve yüz ifadelerinizi izler ve analiz ederek etrafındaki dünyayı öğrenir. Sizi ya da başkalarını her taklit ettiğinde, öğrenmeye yönelik bu davranışı karşısındaki memnuniyetinizi ona sarılarak, gıdıklayarak, çıkardığı sesleri tekrarlayarak gösterin.
Yorum yapma kapalı.