Merhaba Eylül, Merhaba Okul!

Şimdi yepyeni bir dönem başlıyor; evet çocuğunuz okullu oluyor! Bu hem çok heyecanlı hem de özellikle ebeveynler tarafından kaygıyla yaklaşılan bir dönem. Bir o kadar da duygusal… Çocukların okula başlaması, onlar kadar anne ve babalar için de yeni bir süreçtir.

“Beni özler mi, aç kalır mı, arkadaşları onu dışlar mı, kendini ifade edebilir mi, çok ağlar mı?.. Bunlar ve bunlara benzer pek çok sorunun aklınızda olduğunu tahmin edebiliyoruz. Tabii ki çocuğunuz bu yeni düzene, hayatına giren yeni kişilere, yeni otoriteye alışmak için zamana ihtiyaç duyacak. Tam olarak bu zamanı “uyum süreci” olarak adlandırıyoruz. Bu süreçte çocuğunuzun en büyük destekçisi yine siz olacaksınız. Unutmayın ki eğer uyum sürecinde çocuğunuz sizin endişelerinize ve kaygılarınıza tanıklık ederse okulun, öğretmenlerinin ve arkadaşlarının güvenli olmadığını ve kendine zarar verebileceğini düşünebilir.

Peki, bu süreçte neler yapabilirsiniz?

 

  • Kendi okul anılarınızı çocuğunuza anlatın. Hatta beraber ana okulu ve ilkokul fotoğraflarınıza bakın. Bu etkinlik size de okulu ne kadar özlediğinizi hatırlatacaktır.
  • Evde çocuğunuzun oyuncaklarını sınırlandırın. Okulda eğlenebilmesi ve okula gitmek istemesi için bir sebebi olsun. Evde istediği kadar, istediği oyuncakla oynaması okuldaki kurallı oyun etkinliklerinde zorlanmasına sebep olabilir.
  • Evde doğru bulmadığınız davranışlarını sık sık öğretmeni ile paylaşacağınız konusunda hatırlatmalar yapmayın. Bu yaklaşımla kısa vadede çözüme ulaşsa da uzun vadede çocuğunuzun kendine güvenmeyen ve daha çekingen bir kişiliğe sahip olmasına sebep olabilirsiniz.
  • Okul sürecini ona açıklayın. Sabah okula nasıl gidecek, okulda nasıl vakit geçirecek, onu okuldan eve kim götürecek, hangi araç ile gidecek, evde onu kim bekliyor olacak?.. Yani çocuğunuzun tamamıyla plana hâkim olmasını sağlayın ve gerçekten planınıza sadık kalın. Neyle karşı karşıya olduğunu bilmek onu rahatlatacaktır.
  • Okulun hayatına katacağı yenilikler ve arkadaşlıklar hakkında çocuğunuzla sohbet edin. Okulda neler yapılacağı ile ilgili bilgiler verin: “Sabah hep beraber kahvaltı yapacaksınız, sonra ders ve öğrenme zamanı, zil çaldığında teneffüse çıkıp oyun oynayacaksınız” gibi heyecan yaratan ve düşünmeye sevk edecek konuşmalar yapın.

 

Yorum yapma kapalı.