Çocuk psikolojisi üzerinde şiddet ve saldırganlığa yönelik davranışlar çocukluğun erken dönemlerinde öğrenilmektedir. Televizyon, bilgisayar ya da sinemada çok fazla şiddet içerikli öğelere maruz kalmak, çocuklarda saldırgan davranışların oluşmasını ve ileriki yaşlarda çocuk psikolojisini olumsuz etkilemekte ve davranış bozukluğu görülme ihtimalini artırmaktadır. Şiddet içerikli öğelere Kurban Bayramı süresince de televizyon, yazılı basın, internet ve sosyal ortamlarda sıkça rastlanabildiğinden ebeveynlerin bu dönemde daha dikkatli olması gerekir.
Yetişkinler için gerçekleştirilmesi olağan olan bu dini ritüeller eğer sağlıklı bir şekilde çocuklara ifade edilmezse çocukların ruhsal ve duygusal gelişimini olumsuz etkileyebilmektedir. Özellikle okul öncesi çağdaki çocuklar, ailesinden ve çevresinden bir hayvanın öldürüldüğünü duyar ya da görürse, bir canlının öldürülmesine anlam veremez; ailesinin ya da çevresindeki insanların bu duruma neden olduğunu düşünerek onları suçlayabilir ya da aynı durumun sevdiği insanların başına gelebileceği konusunda endişeler geliştirebilir. Soyut düşüncenin yeterince gelişmediği ve ölüm kavramının tam anlamıyla anlaşılmadığı 12 yaş altı dönemde, çocuklar özellikle bire bir kurban kesim işleminden ve medyada yayınlanabilecek görüntülerden kesinlikle uzak tutulmalıdır.
Eğer çocuğunuz kurban kesim sahnelerine medyada veya kendisi görerek maruz kalmışsa ve davranışlarında eskiye göre değişiklikler gözlemliyorsanız ona duygularını ifade etmesi için fırsat verin, durumu sizin algıladığınız şekilde anlaması için ikna etmeye çalışmayın, üzüntüsünü ya da ağlamasını engellemeyin, soru sormasına fırsat tanıyın. Kurban kesiminin neden yapıldığını çocuğunuzun yaşına uygun olarak, içinde ölüm gibi soyut kavramlar olmadan, daha somut ve anlayabileceği bir şekilde anlatın. Örneğin, “Yiyecek alamayan insanların da karnı doysun diye…” şeklinde, iyilik öğelerini de öne çıkararak masalsı bir dil kullanın.
Daha sonraki süreçte çocuğunuza onun ilgisini çeken, sevgi dolu, eğlendirici unsurlarıyla bayramı yaşatmaya çalışın. Çocuğunuzda bu süreçlerin sonrasında yine de sebepsiz korkular, içe dönme, duygu durum değişiklikleri ve endişeler gözlemliyorsanız profesyonel yardım almanız fayda sağlayacaktır.
Yorum yapma kapalı.