Kardeşlik Bağlarını Güçlendirecek 12 Öneri

Çok çocuklu ailelerin üzerinde durdukları önemli şeylerden biri, çocukların aralarındaki ilişkinin nasıl daha iyiye doğru çevrilebileceğidir. Aradaki yaş farkı ne kadar çok ya da az olursa olsun, çocukların iyi ya da kötü zaman geçirmeleri, birlikte ne kadar iyi zaman geçirdikleriyle doğru orantılıdır. Çiftlerle ilgili yapılan bir araştırmada, negatif bir olay olduğu zaman bu negatif olayın etkisinin ortadan kalkması için 5 ila 7 arasında pozitif olay yaşamaları gerektiği bulunmuştur. Biz bunu kardeşlik ilişkisine de uyarlayabiliriz. Buna göre, kardeşler eğer günde 6 kere kavga ediyorlarsa bu en az 30 kere iyi vakit geçirmeleri anlamına mı geliyor? Aslında bu 30 iyi anın çok da büyük olmasına gerek yok. Küçük bir gülümseme bile iyi vakit olarak sayılabilir. Şimdi sizlere bu iyi anları nasıl artırabileceğinize yönelik 12 adet öneri sunacağız.

  • Çocuklarınızın birlikte oynamasına olanak tanıyan etkinlikler düzenleyin. Kardeş ilişkilerini geliştirme konusundaki araştırmalar, çocukların keyif aldıkları etkinlikleri paylaştıklarında daha iyi ilişkilere sahip olduğunu göstermektedir. Yaş farkı çoksa veya sevdikleri ortak faaliyetler azsa bu faaliyetleri tanımlamak zor olabilir. Ancak buna rağmen her iki çocuğu da ilgilendiren bir şeyler önerebilirsiniz. Örneğin, küçük çocuk dükkan sahibi oyunu oynamak istiyorsa ve büyük de astronot olmak istiyorsa, ayda neden mağaza bulunmuyor? Ya da belki de oyun mutfağının tadını çıkarabilir, birlikte sanat yapabilir veya kaleler dikebilirler. Her gün en az bir kez beraber paylaşılan etkinliği teşvik etmeye çalışın.
  • Mutlu oyunları kesmeyin. Onları mutlu oyunlar oynamaya devam etmeleri için destekleyin ve kesintiye uğratmayın.
  • Çocuklarınızın birbiriyle bağını güçlendirmek için oksitosini (sevgi hormonu) kullanın. Gülmek. Dışarıda olmak. Dans etmek. Şarkı söylemek. Günlük rutininize olabildiğince oksitosini tetikleyen etkinlikleri ekleyin.
  • Çocuklarınız arasında “Özel Saat” başlatın. İki çocuğun birlikte vakit geçirebilmesi için günlük on dakikalık bir zaman dilimi belirleyin. Çocukların arasında yaş farkı varsa veya diğeriyle oynamakla daha az ilgileniyorsa bu özellikle yararlıdır, çünkü zamanı birlikte düzenli rutine oturturlar ve bu durum aralarındaki bağı sürdürür.
  • Çocuklardan biri kötü bir gün geçirdiğinde ikisini birden sevindirecek bir etkinlik yaratın. Kurabiye yapmak veya ruh halini değiştirmek için dans etmek gibi.
  • Yatmadan önce çocuklarınıza her zaman iyi geceler ve seni seviyorum deyin, birbirlerine de bunları söyletin. Ayrıca büyük çocuklar küçük çocuklara yatmadan önce kitap okuyabilirler. Bu aralarındaki ilişkiyi kuvvetlendirmek için güzel bir fırsattır.
    Kardeşleri birbirlerine bakım verecek şekilde destekleyin. Bir çocuğunuz diğer kardeşleriyle beraber oynarken yere düştüğünde ya da yaralandığında, oyunu oynayan herkese oyunu bıraktırın ve zarar gören çocuğa yönelin. Kardeşlerin birbirlerinin yanına gidip gitmediğine dikkat edin. Buz ya da yara bandı getirme görevi, yaralanmayan kardeş ya da kardeşlerin olsun. Bazen kardeşler yanlışlıkla birbirlerini düşürebilirler ya da zarar verirler. Böyle bir senaryoda da zarar veren kardeşi buna dahil edin.
    Çocuklarınızı birbirleriyle karşı karşıya getirmek yerine, onları aynı görevde birleştirmek için yollar bulabilirsiniz. Örneğin, şöyle diyebilirsiniz: “Sabah 8’de evden çıkmamız gerekiyor, çıkmadan önce odanızı beraber toplamanızı istiyorum, hazır mısınız?”
  • Çocuklarınızın birlikte hareket ettiği aile etkinlikleri yaratarak kardeş ekibi fikrini teşvik edin. Örneğin, onlara birlikte çizmeleri/boyamaları için büyük bir kâğıt verin. Ya da babaanneye birlikte bir mektup yazmalarını isteyin. Çocukların rekabet etmekten çok birbirlerine yardım ettiği bir oyun tasarlayın.
  • Çocuklarınızı bir araya getirmek için bir proje hazırlayın. Örneğin, Babalar Günü için babalarına beraber bir kart yapabilirler ya da ya da eğlenceli bir aile gezintisi planlayabilirler.
  • Aile Nezaket Günlüğü oluşturun. Bir tomar kâğıdı kurdeleyle birleştirin veya eski bir defteri kullanın. Kapağına “Aile Nezaket Günlüğü” yazın. Çocuklarınız arasında nezaketli bulduğunuz davranışları tarihlerine göre günlüğe yazın. “Ahmet, okuldan getirdiği kurabiyeyi Ayşe ile paylaştı”, “Bugün markette Ayşe, Ahmet için portakal almamızı istedi” gibi. Bir zaman sonra çocuklarınız, aralarındaki küçük nezaketli davranışları fark edip bunları yazmanız için sizden talepte bulunacaklar. Bu, birbirlerine karşı daha fazla iyilik yapmaları için ilham alacakları bir kaynak olacaktır.
  • Hiç kimseye yanlış yapmadan çocukların sorunlarını çözmesine yardımcı olun. Çatışma, her insan ilişkisinin bir parçasıdır ve çocuklar hâlâ güçlü duygularını nasıl yöneteceklerini öğrenmektedirler. Dolayısıyla, çocuklarınızın birbirleriyle kavga etmesini bekleyebilirsiniz. Ebeveyn olarak önemli olan taraf tutmamaktır, çünkü bu kardeş rekabetini artırır. Bunun yerine dinlemek, diğer kişilere saldırmaksızın kendi ihtiyaçlarını ifade etmek ve iki tarafında kazanabileceği çözümleri aramak gibi çocuklara sağlıklı çatışma çözme becerileri kazandırmaya çalışabilirsiniz.

 

 

Yorum yapma kapalı.