Ailelerin tutumları, çocuklarına atfettikleri eğitim beklentileri ve eğitimle ne kadar ilgili oldukları çocukların ilkokula başlarkenki becerileri ile ilişkilidir. Çocuklarına atfedilen bu tutum ve beklentiler çocuğun bilişsel, duygusal ve sosyal özelliklerini tam olarak yansıtmıyor olabilir. Burada aslında anne babaların ebeveynlik tutumları ya da yaklaşımları devreye girer. Daha sıcak ve çocuğun ihtiyaçlarına duyarlı olan ebeveynlik tutumlarının çocuğun bilişsel, sosyal ve duygusal gelişiminde olumlu bir etkisi vardır.
Ailelerin eğitimden ne bekledikleri de önemli bir faktördür. Akademik beklentileri yüksek bir aile çocuklarının eğitiminin daha uzun süreli (üniversite hatta daha sonrası) olacağını düşündüğünden eğitime yatırımı daha çok yapacak ve beklentilerini yüksek tutacaktır. Bu konuda ailelere tavsiyemiz bu beklentileri minimum düzeyde tutmaları ve çocuklara yeterli destek ve ilgiyi dozunda vermeleridir.
Ailelerin okul öncesi çocuklarının gelişimlerine katkıda bulunmaları; ilkokula başlamadan önce çocuklarının bilişsel, dil, okuma yazma ve sosyal gelişimlerini güçlendirecek aktiviteler yapmaları çok önemlidir.
İlkokula başlayacak yaştaki çocukların bilişsel becerilerini incelediğimizde kelime haznelerinin genişlediğini (2.000 kelimeye kadar), sağını solunu bildiklerini, mantık ve tartışma becerilerinin kuvvetlendiğini, kategorizasyon yapabildiklerini, dün-bugün-yarın gibi zaman kavramını oturttuklarını, kendilerini kontrol etme, dikkati sürdürme ve odaklama becerilerinin anaokulu dönemine nazaran daha ileride olduğunu görürüz.
Bilişsel becerileri geliştirmek, okula daha hazır olmalarını sağlamak için ailelerin günlük hayatta pratik bir biçimde yapabilecekleri önerileri aşağıda sizler için sıraladık.
Çocuğunuzun ilkokula başlaması, rutinlerinizin değişmesine sebep olacaktır. Yaz tatili boyunca aileler okul zamanına nazaran daha çok boş vakti olan, daha geç uyuyan, daha az planlı hareket edilen bir yapıya dönüşebilirler. Daha rahat olan bu kurallardan daha planlı bir yapıya geçmek özellikle bu yaştaki çocuklar için zorlayıcı olabilir. Bu sebeple okul başlamadan önce uygulayabileceğiniz bazı pratik çözümler hem sizin hem çocuğunuz için daha rahat bir okul yılı başlamasına fayda sağlayabilir.
Öncelikle okulun ilk günü çocuklar için bir sürpriz olmamalıdır. Evinizde eğer bir takvim varsa okulların açılacağı günü işaretleyebilir ve zaman yaklaştıkça zamanın yaklaştığına dair ipuçlarını (1 hafta kaldı, 3 gün kaldı gibi) çocuğunuza söyleyebilirsiniz. Okulla ilgili yaratacağınız beklentileri minimumda tutmaya çalışın. “Okulun açılacağı için heyecanlı mısın?” gibi soruları çok tekrar etmek çocuğunuzun kaygısını yükseltebilir.
Okula zamanı yaklaşmadan uykusunu düzenlemeye çalışın. Bunun için okulun başlamasına bir hafta kala uykuya geçişini yarım saat öncesine alarak daha erken yatmasını sağlayabilirsiniz.
Eğer zamanınız varsa okul açılmadan önce çocuğunuzu yeni okuluna götürmek, sınıfları ve bahçeyi göstermek okulun ilk günü yaşanacak heyecanın biraz daha önüne geçebilir. Eğer yapabiliyorsanız çocuğunuzla okulun ilk günü okula gidip onu öğretmeni ile tanıştırıp, nerede yemek yiyeceğini, bir problemle karşılaştığında kimlere gidebileceğini sizinle beraber görmesi ve tanıması okulun çocukta yaratacağı yabancılık duygusunun önüne geçmiş olur. Okulun ilk günü onu okuldan kimin alacağını ve eve nasıl geleceğini de çocuğunuza açıkça anlatın.
Eğer çocuğunuzun ilkokula başlamasıyla ilgili sorularınız varsa bir profesyonel ile görüşmeniz çok faydalı olacaktır.
Yorum yapma kapalı.