• Ana Sayfa
  • Genel
  • Çocuklarınızın Üstünün Başının Kirlenmesinden Korkmayın!

Çocuklarınızın Üstünün Başının Kirlenmesinden Korkmayın!

Yapılan araştırmalara göre bebeklik döneminde daha düşük seviyede mikroplara maruz kalan kişiler, stresin pro-enflamatuar etkilerine karşı çok daha duyarlı olabilmektedir. Pratik anlamda bunun anlamı şudur: Çocuklar daha çok mikroba maruz kaldıklarında, mikroplar da bağışıklık sistemini o kadar iyi yönde geliştirebilir. Sonrasında da stres kaynaklı oluşabilecek fizyolojik reaksiyonların önlenmesinde çok önemli bir rol oynayabilir. Basitçe ifade etmek gerekirse, kir bizi psikolojik açıdan da daha güçlü kılar.

Doğada olmak rahatlatır ve sakinleştirir

Bunu koruyucu bir aşılanma gibi düşünmek de mümkündür. Çocuklara doğada istedikleri gibi oynayarak kirlenme şansı verilirse hem çocukluklarında hem de yetişkinliklerinde strese uzun süre direnebilmelerinin önü açılabilir. Aslında çocuklara “doğadaki vahşi ortamlarını” geri vermek, fiziksel ve psikolojik sağlıkları için mükemmel bir strateji olarak da tanımlanabilir.

Doğada olmanın rahatlatıcı ve sakinleştirici bir etkisi vardır. Öncelikle stres azalır ve stres hormonlarındaki kortizol seviyeleri düşer. Duyular dinlenirken huzur hissi artar. Mutluluk hormonlarından biri olan endorfin salgılanır. Odaklanma ve konsantrasyon artar. Tabii ki daha fazla oksijen alınır.

Doğada olmak daha hızlı iyileşme de sağlar

Bir araştırmadan da söz edelim: Geçtiğimiz yıllarda Scientific American’da yayınlanan makalede doğa ve iyileşme konusu ele alınmıştı. Makaleye konu olan araştırmada hastanelerin peyzaj mimarlarıyla hastalar için bahçeler inşa ettiklerinde veya hastaları ağaç gören yerlerde konumlandırdıklarında, hastaların daha hızlı iyileştiği ve daha az ağrı kesici ilaç kullandıkları ortaya kondu.

Belki de dışarıda oynarken tırnaklarımızın içine giren kirler, stresten kendimizi korumak için yapabileceklerimizi tetiklemektedir. İşte bu nedenle çocuklarınızın parklarda, bahçelerde, kırlık alanlarda keyfince oynaması için elinizden geleni yapın, sonra da onların peşinden gidip kendinizi de kire ve pasa bulayın!

 

Kaynakça: T. McDade et al. (2013). Do environments in infancy moderate the association between stress and inflammation in adulthood? Initial evidence from a birth cohort in the Philippines. Brain, Behavior, and Immunity, 31,23-30. Doi: 10.1016/j.bbi.2012.08.010

 

 

Yorum yapma kapalı.