• Ana Sayfa
  • Genel
  • Çocukların korkuları ve eğilimleri ciddiye alınmalıdır!

Çocukların korkuları ve eğilimleri ciddiye alınmalıdır!

Çocuğunuzun gece korkuları varsa…

Çocuklar kimi zaman uykularından bağırarak ve korkuyla uyanabilir veya kendi odalarında karanlıkta uyumaktan çekinebilirler. Özellikle 3-6 yaş aralığında görülen gece korkuları baştan savılmamalı ve çocuğun neden korktuğu bulunmaya çalışılmalıdır. Gece korkularının sebebi ailede yaşanan çatışmalar, huzursuzluklar, kavgalar, herhangi bir şiddet olayına tanıklık, şiddet ve korku filmleri olabilir. Çocuğunuz böyle bir durum yaşıyorsa ondan rüyasını anlatmasını isteyin, her zaman yanında olduğunuzu belli edin, uyuyana kadar yanında kalıp sakinleştirin… Üç aydan uzun süren gece korkularında ise bir uzmana başvurmayı ihmal etmeyin.

Çocuğunuz parmağını emiyorsa… 

Emme refleksi çocukların doğuştan sahip oldukları bir reflekstir, ayrıca çoğunlukla da beslenmeye bağlı olmayan bir davranıştır. Çocukların 3-4 yaşına kadar parmaklarını emmesi normaldir, ancak 4 yaşından sonra da parmak emmeye devam ediyorsa, bu durum dikkate alınmalıdır. Parmak emme alışkanlığının, başta çocuğun “kendisini sevgisiz ve güvensiz hissetmesi” olmak üzere pek çok nedeni olabilir. Çocuğunuz parmağını emiyorsa ona kesinlikle baskı yapmayın, eline vurmayın ve zorlamayın. Bu alışkanlığı bırakmıyorsa bir uzmana danışmanız iyi olacaktır.

Sosyal fobisi varsa…

Çocuğunuz sosyal ortamlarda bulunmak istemiyorsa (örneğin; okula veya yuvaya gitmek, doğum günü partilerine katılmak vb.), bu sosyal aktiviteler öncesinde yoğun kaygı duyuyor hatta baş ve mide ağrıları çekiyorsa, rezil olacağından çekiniyorsa, aşırı utangaçlık gösteriyorsa, uykusunda problem varsa, gergin ve endişeliyse sosyal fobisi olabilir. Bu sorunlar 6 aydan uzun sürüyorsa bir uzmandan destek alınmalıdır. Tedavi edilmezse yetişkin yaşlarında çok daha ciddi sorunlara sebebiyet verebilir.

Saldırganlık eğilimi varsa…

Saldırganlık doğuştan gelen, süperegonun gelişmesiyle kontrol altına alınan ya da başka yönlere aktarılan bir dürtüdür. Çocuklarda süperego gelişimi zamanla olduğu için saldırganlık dürtülerini açıkça yaşarlar. Öfke duyguları engellenirse öfkelerini aşırı bir biçimde ortaya çıkarırlar, kendilerine ve başkalarına zarar bile verebilirler. Her tür saldırganlığın engellendiği ortamlar gergin olur. Çocuklar büyüdükçe isteklerinin her zaman ve her istedikleri anda gerçekleşmeyeceğini öğrenirler, isteklerini ertelerler. Şiddetin olduğu ailelerde büyüyen çocukların şiddet eğilimleri daha fazladır. İki kardeş birbirine vururken babanın gelip büyük çocuğa “O senden küçük, kardeşine bir daha vurduğunu görmeyeyim” derken vurması, babanın söz ve davranışlarında tutarsız olduğunu ortaya koyar. Çocuklar saldırganlıklarını nasıl ortaya çıkarabilecekleri konusunda ebeveynlerini örnek alabilirler. Çocuğun saldırganlık dürtüsünü kontrol altına alıp, içinde bulunan enerjinin doğru yöne kanalize edilmesini sağlamak, ailelerin çocukları doğru yönlendirmesiyle gerçekleşir. İlgi ve yeteneklerine göre çocukların enerjilerini ortaya çıkarabilecek hobiler bulması işe yaramaktadır.

 

Yorum yapma kapalı.