Çocuklarda uyku, bedensel ve psikolojik olarak çok önemlidir. Vaktinde düzenli ve yeteri kadar uyumak zihinsel gelişime destek olmakla beraber hafıza ve öğrenme gibi konularda yardımcıdır. Çocuklarda görülen uyku problemleri basite indirgenmemeli, uykunun önemi bu değişkenleri göze alarak değerlendirilmelidir.
Çocuklarda uyku problemleri farklı şekillerde baş gösterebilir: Uyumaya geçme, uykuyu sürdürme, anne baba ile uyumak isteme, kendi yatağını reddetme gibi uyku sorunlarını çocuklarda görmek mümkündür. Bebeklikte uyku sorunları çocukluk dönemine göre daha fazla oluşmaktadır. Literatüre bakıldığında çocukların sağlıklı bir şekilde büyüme ve gelişmeye devam edebilmeleri için önerilen uyku saati en geç 20.30 olmalıdır. Ayrıca çocuğun kendi yatağında ve odasında uyuması da sağlığı için önem taşımaktadır.
Problemi saptamak önemlidir
Çocuğunuzun uyku problemi yaşadığını düşünüyorsanız bu durumu detaylı bir şekilde gözlemlemenize, hatta günlük şeklinde uyku saati ve yaşanılan problemi yazmanızda fayda var. Çocuğun uyumadan önce yedikleri ve içtikleri önemlidir. Uyku saatine yakın ağır ve mideyi dolduracak öğünlere izin verilmemelidir. Çocuğunuzun yaşadığı uyku probleminin ne türde olduğunu iyi saptamanız gerekir. Uyumakta zorlanma veya uykuyu sürdürmede zorlanma farklı problemlerdir ve çözümlenirken problemi saptamak önemlidir. Çocuğunuzun uyku pozisyonu da uykuyu sürdürmede önem taşır. Bu yüzden çocuğunuzu yüzüstü pozisyonunda yatırmamaya özen gösterin.
Çocuğa yatmadan önce masaj, jimnastik, hareketli oyunlar gibi aktiviteler yaptırmak, hep aynı saatte yatırmak, banyosunu uyku saatinin hemen öncesinde yaptırmak, masal okumak, uyumak istemiyorsa onu yalnız bırakmayıp uyuyana kadar yanında kalmak, gece uyanıp yanınıza gelirse onu yatağına götürmek ama uyuyana kadar yanında kalmak da önemlidir.
Problemlerinizin devam etmesi durumunda uzman desteği almanız doğru bir adım olacaktır.
Çocukların uyku saati ne kadardır?
Kaynakça: Taşdemir F., Temel B. A. (2015) Yaşamın ilk üç yılında uyku sorunları ve etkili uyku ekolojisi etmenleri. Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi. 31 (3): 1 -19
Yorum yapma kapalı.