Çocuklarda Konuşma Bozukluğu ve Türleri Nelerdir?

Çocuklarda konuşma bozukluğu ve türleri nelerdir?

Çocuklarda konuşma bozukluğu, çocukların yaşlarına uygun bir şekilde konuşma, dil kullanma veya ses üretme becerilerinde yaşadıkları güçlüklerdir. Bu bozukluklar çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir ve farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Konuşma bozukluğu olan çocuklar seslere ve dil yapısına hâkim olsa da sesleri çıkarmakta zorluk çekerler.

Çocuklarda konuşma bozukluğunun türlerini “telaffuz bozukluğu, ses bozukluğu ve akıcı konuşma bozukluğu” olarak sınıflandırabiliriz.

Telaffuz bozukluğu nedir?

Telaffuz bozukluğu, seslerin söyleyişinin değiştirilmesi olarak meydana gelir. Dinleyen kişi bu durumun farkındadır ancak telaffuz eden çocuk çoğu zaman farkında değildir. Telaffuz bozukluğunun 4 farklı türü vardır.

  1. Seslerin bozulması: Seslerin değişikliğidir. Örneğin, “robot kelimesinin robot” veya “şemsiye kelimesinin semsiye” olarak telaffuz edilmesi gibi. Bu durum genel olarak ses artikülasyon (telaffuz) organlarının işlevsel çalışmamasından kaynaklanır.
  2. Seslerin atlanması: Söz konusu bu türde çocuklar kelimeleri tamamlamamaktadır. Örneğin, “geliyor kelimesi yerine gelor” denmesi gibi. Bu sorunda eklerin de çoğu zaman doğru kullanılmadığı görülmektedir.
  3. Seslerin eklenmesi: Buradaki sorun, çocuğun kelimede bulunmayan sesleri eklemesidir. Örneğin, “saat kelimesi yerine sahat” demesi gibi.
  4. Yerine koyma: Buradaki sorun ise var olan sesi başka bir ses ile değiştirmesidir. Örneğin; “kabak kelimesine yerine kapak” veya “kitap kelimesi yerine kipat” denmesi gibi.

 

Ses bozukluğu nedir?

 

Ses bozukluğu, sesin kendi özelliklerinin olmamasıdır. Bu sorun ses perdesi, yüksekliği ve kalitesindeki farklılıklardan kaynaklanır.

 

  1. Ses perdesi: Çocuğun yaşına ve cinsiyetine göre sesinin daha alçak tonda olmasıdır.
  2. Ses yüksekliğiÇocuğun sesinin aşırı yüksek tonda olmasıdır.
  3. Ses kalitesi: Çocuğun sesinin genizden gelmesi ve boğukluk özelliklerine sahip olmasıdır.

 

Akıcı konuşmada bozukluk nedir?

Akıcı konuşmada bozukluk, konuşma hızı ve akıcılığın farklılığıdır. Çocuklar bu sorunda, söylediklerini anlatmada ve anlaşılmada zorluk çekerler.

 

  1. Hızlı konuşma: Bu durum konuşma akışının diğer insanlara göre çok daha hızlı olmasıdır.
  2. Yavaş konuşma: Konuşma akışının normal şartlardan daha yavaş olmasıdır.
  3. Kekemelik: Konuşanın konuşma esnasında takılmaları, duraklamaları, hece veya kelime tekrarı yaşamaları olarak gözlenmektedir.

 

 

Yorum yapma kapalı.