• Ana Sayfa
  • Genel
  • Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) Çocuklar ve Ergenler İçin Nasıl Uygulanır?

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) Çocuklar ve Ergenler İçin Nasıl Uygulanır?

Çocuk ve ergenlerde Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) nasıl uygulanır?

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) kısa süresi (yaklaşık 12 ila 16 hafta, nadiren 6 aya kadar) ve etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış bir terapi yöntemidir. BDT’nin amacı, olumsuz düşüncelerin ve uygun olmayan davranışların yerine, gerçekte olan durum ve düşüncelerin ortaya konmasıdır.

 

BDT, işlev kaybı ve sıkıntılara yol açan etkenlerin atlatılmasını sağlar

BDT’nin işleviyle ilgili şöyle bir örnek verilebilir: Başarısızlık kaygısı olan bir çocuğunuz varsa, olumsuz düşüncelerle size dönüyorsa, “ben yapamıyorum”, “çalışsam da olmayacak”, “ben yeterli değilim”, “herkes benim yapamadığımı düşünecek” gibi cümleler kuruyorsa; ardından bu düşüncelerin etkisiyle örneğin, “ben okula gitmeyeceğim, çünkü bugün kendimi kötü hissediyorum” diyor ve bu söylemini davranışa çevirme yönünde çaba harcıyorsa BDT yöntemi çocuğunuzun bu durumdan çıkarmaya yardımcı olabilmektedir.

BDT, işlev kaybı ve sıkıntılara yol açan etkenlerin atlatılmasını sağlar. Obsesif kompulsif bozukluklarda rutin davranışlar ve onaylamalar, kaygı bozukluklarında stres ve kaçınmalar, agresif belirtiler ve depresyon belirtilerinde bulunan semptomları azaltma yönünde ilerler.

 

Çocuk ve ergenlerde BDT, en gerekli çözümleri sunabilir

Çocuklarda BDT yöntemi kapsamında, gelişim sürecini göz önünde bulundurarak ve çocuğun seviyesine inerek (resim çizimleri veya oyun kurarak) terapötik teknikler uygulanabilmektedir. Genel olarak BDT uygulaması, çocukların ve ergenlerin yaşlarının getirdiği durum, ihtiyaç ve hassasiyetlerine göre şekil alabilmektedir ve en gerekli çözümleri sunmaktadır.

 

Nuh’un Gemisi’nde BDT yöntemi kimlere uygulanır?

Özel Nuh’un Gemisi Aile Danışma Merkezimizde, 5 ila 17 yaş arasında olan çocuk ve ergenlerde; fobi, panik bozukluğu, anksiyete bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk-OKB, depresyon, travma sonrası stres bozukluğu, akran zorbalığı, altına kaçırma, oyun ve internet bağımlılığı gibi sorunların çözümünde BDT uygulanmaktadır.

Çocuk ve ergenlerde BDT’nin etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Özellikle anksiyete, depresyon, OKB ve post-travmatik durumlarda etkin ve kalıcı olduğu görülmüştür.

Siz de çocuğunuzun bu tür sorunları olduğunu düşünüyorsanız, Özel Nuh’un Gemisi Aile Danışma Merkezimize başvurabilirsiniz. Bilişsel Davranışçı Terapide, aile desteğinin ve iş birliğinin çocuklar ve ergenler için çok önemli olduğunu da unutmamalısınız.

 

 

Yorum yapma kapalı.