• Ana Sayfa
  • Genel
  • Blog
  • Çocuklar neden altlarını ıslatır ve aileler bu durumu nasıl yönetmelidir?

Çocuklar neden altlarını ıslatır ve aileler bu durumu nasıl yönetmelidir?

Çocuklarda kas gelişimi, 18-36 ay arasında olgunlaşır. Bu nedenle 18-36 ay arası çocuğun tuvalet eğitimini kazanabileceği dönemdir. Bu dönemde ailenin tutum ve davranışları, aşırı koruyucu ailelerde katı öğretme tutumları, cezalandırmanın ve zorlamanın olması; ilgisiz ailelerde aşırı serbest bırakma ve önemsememenin olması çocuğun tuvalet alışkanlığını kazanıp kazanmamasını etkileyecektir.

Söz konusu dönemde çocuklar, mesane kontrolünü tam olarak geliştiremediklerinden altlarını ıslatabilirler. Ancak alt ıslatma (enürezis), 5 yaşından sonra da devam ediyorsa bunun altında çeşitli sebepler bulunabilir.

Alt ıslatmanın nedenleri nelerdir?

Alt ıslatmanın nedenlerini mesane gelişiminin yavaş olması, genetik faktörler, stres veya duygusal etkenler, derin uyku durumu, fiziksel nedenler, hormon eksikliği ve yeterince tuvalet eğitimi almamış olmak şeklinde sıralayabiliriz.

Bazı çocukların mesane kontrolü diğer çocuklardan daha yavaş gelişebilir; bu da altlarını ıslatmalarına neden olabilir. Ailesinde alt ıslatma geçmişi olan çocuklar, bu genetik faktörün etkisiyle alt ıslatma sorunu yaşayabilirler. Ailenin taşınması, ailede boşanma veya kayıp, yeni bir kardeşin aileye katılması, yuvada yaşanabilecek stresler (vb.) çocuklarda alt ıslatma sorununun gelişimini tetikleyebilir. Derin uyku durumu ve bu nedenle çocuğun mesanesinin dolduğunu fark edememesi, mesane sorunlarının yanı sıra idrar yolu enfeksiyonları, hormonal dengesizlikler, kabızlık gibi durumlar da alt ıslatmayı geliştirebilir. Geceleri idrar üretimini azaltan antidiüretik hormonun (ADH) eksikliği ve tuvalet eğitimin geç verilmesi de alt ıslatmanın gelişmesinin diğer nedenleri arasındadır.

Aileler, bu soruna nasıl yaklaşmalıdır?

Bu dönemde aileler çocuklarına anlayışlı, sabırlı ve sevecen olmalıdır. Bu dönemi sağlıklı bir biçimde atlatan çocuklar 3-5 yaş arasında idrarını kontrol edebilecek olgunluğa ulaşmış olurlar. Bu yaşlarda ayda en az 2-3 kez yatağını ıslatan çocuk, biyolojik olarak kas gelişiminde bir problem olup olmadığını öğrenmek için doktora, kas gelişimiyle alakalı problem yoksa psikolojik danışmana götürülmelidir.

Toplumumuzda altını ıslatma problemi yaygın bir biçimde bulunmaktadır. Erkek çocuklarda daha sık rastlanır. Altlarını ıslatmamaları için çocuklara akşamları meyve suyu ve su gibi içecekleri içirmeme, sulu şeyleri yedirmeme gibi davranışların hiçbir etkisi yoktur. Biyolojik tedavilerde ise ailelerin erkek çocukların erkekliklerinin yitirmelerinden ve çocuğunun olmamasından korkmaları yersizdir; tedavinin böyle bir etkisi yoktur.

Yorum yapma kapalı.